KAJ JE AKUPRESURA IN KITAJSKA TRADICIONALNA MEDICINA (na kratko)

Akupresura je stara več kot 5000 let in  deluje po principih kitajske tradicionalne medicine. Akupresura naj bi sicer izvirala iz Indije in se preselila ter razvila v akupunkturo na Kitajskem in Japonskem. Obe delujeta na določenih točkah na telesu, ki so povezane tako s tako-imenovanimi meridijanami/energetskimi kanali ali organi. Glavna razlika med njima je ta, da se pri akupunkturi uporabljajo igle, pri akupresuri pa zgolj prsti, dlani in včasih tudi določeni pripomočki. Pri akupresuri s pritiskom na določeno točko (kombinacijo točk), ki je lahko različne intenzivnosti, vplivamo na odpravljanje 'blokirane' energije (QI), ki povzroča bolečino, nelagodje, bolezen ali določeno negativno čustveno stanje. Akupunkturo pri živalih lahko izvajajo samo usposobljeni veterinarji, medtem ko akupresuro lahko izvajajo usposobljeni akupresuristi. 

Kitajska tradicionalna medicina

je veda, ki pravi, da je bolezen porušeno energetsko ravnovesje, katerega je potrebno obravnavati celostno, da bi ga pozdravili v celoti in s tem odpravili bolezen. Celostno pomeni osredotočenje na celotno telo in duha. Vse bolezni so rezultat nepravilnega delovanja organov, oziroma blokad meridianov/energetskih kanalov, do katerih pride zaradi različnih dejavnikov, patogenov (stres, nepravilna prehrana, okolje, neprimerna fizična aktivnost, vreme, itd).

Kitajska tradicionalna medicina temelji na spodaj omenjenih naukih in jo sestavljajo:

  • akupunktura,
  • zeliščarstvo,
  • prehrana,
  • QI Gong (telesno gibanje) in masaža: tui-na, akupresura:

-NAUK O ŽIVLJENSKI ENERGIJI / QI-ju

-NAUK O YIN YANG

-NAUK O PETIH ELEMENTIH

 5 elemestov

KDAJ AKUPRESURA POMAGA ŽIVALIM

Akupresura je nežna in ne-invazivna metoda, ki ne povzroča stresa, bolečine ali neprijetnih stranskih učinkov. Živali se nanjo odzivajo intuitivno, zato jih je med terapijo potrebno dobro poslušati in upoštevati njihove odzive. Reakcije po akupresuri so lahko na emocionalni ali fizični ravni, blage ali bolj opazne, odvisno od začetnega stanja. Z akupresuro lahko pomagamo tako živalim z akutnimi ali kroničnimi težavami, kot tudi pri rehabilitaciji po bolezni, poškodbi ali operaciji. Starejše živali so odlični kandidati za akupresuro, saj jim pomaga pri artritisu ali drugih zdravstvenih težavah, ki se pojavijo s starostjo. Živalim, ki so zelo aktivne (npr.: agility), akupresura pomaga ohranjati moč, fleksibilnost, ravnovesje. Živali z vedenjskimi težavami se dobro odzivajo na akupresuro, saj jim pomaga pri sprostitvi in blaži njihovo anksioznost, paniko in krepi zaupanje v človeka.